Jak konserwować letnie warzywa i owoce?

Jak konserwować letnie warzywa i owoce?

Lato jest ulubioną porą roku miłośników świeżych warzyw i owoców — można delektować się soczystymi i słodkimi truskawkami, a także orzeźwiającym smakiem pomidorów czy ogórków. Letnie warzywa i owoce znajdziemy nie tylko we własnych ogródkach, ale również na lokalnych targach oraz w sklepach spożywczych. Niestety większość naszych ulubionych owoców i warzyw usuwana jest z naszego menu, gdy tylko skończy się lato. Dużo osób rezygnuje z warzyw i owoców dostępnych w sklepach po sezonie ze względu na ogromną ilość konserwantów i chemii, które w sobie zawierają, jako że występują już po ich naturalnym sezonie. Istnieje jednak prosty sposób na delektowanie się ulubionymi owocami i warzywami poza sezonem!

Zamrożone owoce i warzywa
Jednym z najprostszych sposobów na zapewnienie warzywom i owocom świeżości jest ich zamrożenie — oczywiście w takim przypadku należy zbierać owoce w szczycie ich dojrzałości i świeżości. W przypadku owoców należy je dokładnie umyć, a następnie obrać i pokroić jeżeli tego potrzebują, a następnie włożyć do opakowania — zaleca się mrożenie pojedynczych warstw owoców, co zapobiegnie ich sklejeniu się i zmiażdżeniu. Każdy pojemnik z owocami czy warzywami mrożonymi należy podpisać, dzięki czemu będziemy mogli kontrolować jego trwałość — owoce zachowują swoją trwałość na ok. 12 miesięcy, natomiast warzywa do około 18 miesięcy. W przypadku mrożenia warzyw wcześniej należy je zblanszować we wrzącej wodzie, a następnie przerzucić do zimnej wody, aby zapobiec procesom degradacji. Później trzeba dokładnie osuszyć warzywa i zapakować do hermetycznych pojemników. Przeczytaj więcej tutaj

Suszone warzywa i owoce
Proces suszenia warzyw i owoców można przeprowadzić z wykorzystaniem kilku sposobów, m.in. z pomocą suszarki, tradycyjnego wieszania na sznurku czy z wykorzystaniem piekarnika. Z pewnością niezawodną opcją okaże się suszarka, ponieważ Twoim zadaniem będzie jedynie zapakowanie warzyw i owoców do maszyny i jej włączenie. W przypadku piekarnika trzeba uważać, aby nie doprowadzić do spalenia warzyw i owoców, dlatego trzeba go nagrzać do 140 stopni Celsjusza, a same warzywa i owoce pokroić na cieniutkie plasterki i namoczyć w soku z cytryny połączonej z wodą. Suszenie warzyw i owoców taką metodą może trwać do kilku godzin. Najbardziej tradycyjną metodą suszenia warzyw, np. grzybów, będzie zawieszenie ich na sznurkach w ciepłym pomieszczeniu, dzięki czemu same szybko przeschną i będą gotowe do hermetycznego pakowania.

Opinie (0)
Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Ocena: 5/5 (6 opinii)
Ocena: 5/5 (7 opinii)
Ocena: 5/5 (9 opinii)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 5/5 (6 opinii)

Piec konwencyjny tunelowy to jeden z element&oacut...
Ekler, eklerek czy eklerka, to smakowite ciasto zn...
Usługi cateringowe to bardzo popularna forma dzia...
W ostatnich latach popularność imprez firmowych ...
Piece konwekcyjno-parowe najczęściej są wykorzy...
Pierogi ze szpinakiem są potrawą, którą zaczę...