Pierogi leniwe, zwane inaczej kluskami leniwymi, to kluski przyrzÄ…dzane na bazie twarogu, jaj i mÄ…ki, gotowane w osolonej wodzie lub przysmażane na patelni. Podawane sÄ… z różnego rodzaju dodatkami, mogÄ… być spożywane na sÅ‚odko lub na sÅ‚ono. SkÄ…d nazwa pierogów? Podobno wzięła siÄ™ od tego, że należy gotować je na wolnym „leniwym” ogniu. Jeżeli bÄ™dÄ… gotowane na zbyt mocnym ogniu nie zachowanÄ… swojego ksztaÅ‚tu i rozpadnÄ… siÄ™ w nieapetycznÄ… papkÄ™. Przepis jest niezwykle Å‚atwy, wystarczy zagnieść skÅ‚adniki w jednolitÄ… masÄ™, uformować waÅ‚ek i powycinać z niego równe prostokÄ…ty.
Pierogi leniwe podawane sÄ… zazwyczaj ze sÅ‚odkÄ… Å›mietankÄ…, podsmażanÄ… buÅ‚kÄ… tartÄ…, cynamonem z cukrem lub okraszone masÅ‚em. Ten rodzaj potrawy jest niezwykle szybki w przyrzÄ…dzeniu, a przy tym dość uniwersalny – może sÅ‚użyć zarówno jako osobne danie, jak i dodatek np. do różnego rodzaju miÄ™s. Jak w przypadku każdej potrawy do stworzenia pierogów leniwych należy wykorzystać produkty jak najwyższej jakoÅ›ci, by poczuć peÅ‚ny smak tego przysmaku. Później wystarczy już tylko dodać ulubione dodatki i napeÅ‚nić brzuch pysznymi pierogami.
Pierogi leniwe mylone sÄ… czÄ™sto z kopytkami, które przyrzÄ…dza siÄ™ nieco inaczej – zamiast sera biaÅ‚ego stosuje siÄ™ tutaj ugotowane i ugniecione ziemniaki.
Schłodzone pierogi można podsmażyć.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy