Zobacz również

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe, zwane inaczej kluskami leniwymi, to kluski przyrządzane na bazie twarogu, jaj i mąki, gotowane w osolonej wodzie lub przysmażane na patelni. Podawane są z różnego rodzaju dodatkami, mogą być spożywane na słodko lub na słono. Skąd nazwa pierogów? Podobno wzięła się od tego, że należy gotować je na wolnym „leniwym” ogniu. Jeżeli będą gotowane na zbyt mocnym ogniu nie zachowaną swojego kształtu i rozpadną się w nieapetyczną papkę. Przepis jest niezwykle łatwy, wystarczy zagnieść składniki w jednolitą masę, uformować wałek i powycinać z niego równe prostokąty.

Pierogi leniwe podawane są zazwyczaj ze słodką śmietanką, podsmażaną bułką tartą, cynamonem z cukrem lub okraszone masłem. Ten rodzaj potrawy jest niezwykle szybki w przyrządzeniu, a przy tym dość uniwersalny – może służyć zarówno jako osobne danie, jak i dodatek np. do różnego rodzaju mięs. Jak w przypadku każdej potrawy do stworzenia pierogów leniwych należy wykorzystać produkty jak najwyższej jakości, by poczuć pełny smak tego przysmaku. Później wystarczy już tylko dodać ulubione dodatki i napełnić brzuch pysznymi pierogami.

Pierogi leniwe mylone są często z kopytkami, które przyrządza się nieco inaczej – zamiast sera białego stosuje się tutaj ugotowane i ugniecione ziemniaki.

Schłodzone pierogi można podsmażyć.

Opinie (0)
Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 4.43/5 (7 opinii)
Ocena: 4.2/5 (10 opinii)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 5/5 (8 opinii)
Ocena: 5/5 (6 opinii)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy