Pierogi z mięsem są jednym z najbardziej popularnych rodzajów pierogów w Polsce. Pierogi, wbrew ogólnemu przekonaniu większości osób, przywędrowały do Polski ok. XIII wieku z Dalekiego Wschodu – wywodzą się najprawdopodobniej z Chin. Pierogi to dość pracochłonne danie, sam efekt wart jest jednak najdłuższego przygotowywania. Oczywiście w dzisiejszych czasach na półkach sklepowych mamy dostępny szereg różnych smaków gotowych pierogów, żadne z nich nie zastąpią jednak tych od początku do końca przygotowywanych samodzielnie.
W przypadku pierogów z mięsem sam farsz może być dowolnie modyfikowany. W zależności od tego, czy preferujemy łagodne, czy pikantne jedzenie, możemy według swoich predyspozycji przygotować odpowiednio doprawione nadzienie. Często spotyka się również farsze mieszane, łączące np. mięso i pieczarki lub inne grzyby, mięso i kapustę, mięso i kaszę lub mięso i szpinak. Możliwości są właściwie nieograniczone, uzależnione wyłącznie od fantazji i umiejętności kulinarnych twórcy.
Jeżeli chodzi o ciasto w pierogach, to wszyscy z doświadczenia wiemy, że najlepiej wychodzi ono babciom, które wszystko wsypują „na oko”. Mimo że składniki nie są idealnie wyważone, kobiety od lat przygotowujące pierogi wiedzą, jaka powinna być jego konsystencja, by po ugotowaniu rozpływało się w ustach.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy