Zobacz również

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą są wyjątkowo popularne na wschodzie Polski.

Soczewica jest jedną z najzdrowszych i najbardziej bogatych w składniki odżywcze roślin strączkowych. Zawiera bardzo dużo białka, dlatego szczególnie ceniona jest przez wegetarian, którzy nie dostarczają swojemu organizmowi tego składnika w mięsie. Soczewica ma również dużą zawartość skrobii oraz cennych dla naszego organizmu minerałów, takich jak: wapń i fosfor. Dzięki regularnemu spożywaniu soczewicy wzmocnimy również nasz układ odpornościowy, ponieważ zawiera ona dużo żelaza oraz kwasu foliowego. Dodatkowo, soczewica ma również dużą zawartość błonnika, a także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest produktem przeznaczonym również dla osób na diecie.

Przygotowując pierogi z soczewicą, należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie proporcje ciasta, ponieważ nieodpowiednio wyrobione lub rozwałkowane zepsuje smak nawet najlepiej przygotowanego farszu z soczewicy. Soczewicę przez przygotowaniem nadzienia należy gotować przez 10-15 minut. Pamiętajmy o tym, by nie dodawać soli od razu do gotującej się wody, ponieważ soczewica pozostanie twarda. Tę roślinę strączkową powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania. Po ugotowaniu soczewicę rozdrabniamy, dodajemy zeszkloną wcześniej na patelni cebulę z czosnkiem i nadziewamy ciasto.

Opinie (0)
Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Ocena: 5/5 (6 opinii)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 4.43/5 (7 opinii)
Ocena: 5/5 (8 opinii)
Ocena: 5/5 (6 opinii)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 5/5 (7 opinii)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy