Pierogi z soczewicÄ… sÄ… wyjÄ…tkowo popularne na wschodzie Polski.
Soczewica jest jednÄ… z najzdrowszych i najbardziej bogatych w skÅ‚adniki odżywcze roÅ›lin strÄ…czkowych. Zawiera bardzo dużo biaÅ‚ka, dlatego szczególnie ceniona jest przez wegetarian, którzy nie dostarczajÄ… swojemu organizmowi tego skÅ‚adnika w miÄ™sie. Soczewica ma również dużą zawartość skrobii oraz cennych dla naszego organizmu mineraÅ‚ów, takich jak: wapÅ„ i fosfor. DziÄ™ki regularnemu spożywaniu soczewicy wzmocnimy również nasz ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy, ponieważ zawiera ona dużo żelaza oraz kwasu foliowego. Dodatkowo, soczewica ma również dużą zawartość bÅ‚onnika, a także niski indeks glikemiczny, dziÄ™ki czemu jest produktem przeznaczonym również dla osób na diecie.
PrzygotowujÄ…c pierogi z soczewicÄ…, należy zwrócić szczególnÄ… uwagÄ™ na odpowiednie proporcje ciasta, ponieważ nieodpowiednio wyrobione lub rozwaÅ‚kowane zepsuje smak nawet najlepiej przygotowanego farszu z soczewicy. SoczewicÄ™ przez przygotowaniem nadzienia należy gotować przez 10-15 minut. PamiÄ™tajmy o tym, by nie dodawać soli od razu do gotujÄ…cej siÄ™ wody, ponieważ soczewica pozostanie twarda. TÄ™ roÅ›linÄ™ strÄ…czkowÄ… powinniÅ›my solić dopiero pod koniec gotowania. Po ugotowaniu soczewicÄ™ rozdrabniamy, dodajemy zeszklonÄ… wczeÅ›niej na patelni cebulÄ™ z czosnkiem i nadziewamy ciasto.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy