Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem są potrawą, którą zaczęto przygotowywać w polskich domach stosunkowo niedawno. Dzięki szpinakowi, jest to potrawa wyjątkowo bogata w wartości odżywcze.

Liście szpinaku zawierają substancje mające działanie antynowotworowe oraz chronią przed miażdżycą. Szpinak jest również bogatym źródłem żelaza, a także beta-karotenu, luteiny oraz witaminy C, które są cenionymi przeciwutleniaczami. Szpinak jest również prawdziwą skarbnicą magnezu – powinny go jeść osoby zestresowane oraz przemęczone. Szpinak pomaga również obniżanie ciśnienia krwi, dzięki dużej zawartości potasu. Potrawy ze szpinakiem szczególnie polecane są kobietom w ciąży, ponieważ zielone liście mają również dużą zawartość kwasu foliowego.

Do nadzienia pierogów najlepiej używać świeżego szpinaku. Przed przystąpieniem do wykonywania farszy powinniśmy oderwać „ogonki” od wszystkich liści i dokładnie oczyścić całą porcję szpinaku. Szpinak świetnie komponuje się z różnego rodzaju serami, np. z serem pleśniowym lub z serem feta – takie połączenia stosuje się również jako wkład pierogów. Dla mięsożerców do farszu szpinakowego można dodać również małe kawałki kurczak, danie stanie się wtedy bardziej sycące oraz wyjątkowo smaczne.

Opinie (0)
Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Ocena: 5/5 (1 opinia)
Ocena: 5/5 (1 opinia)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 5/5 (2 opinie)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy

Podstawowym wyposażeniem każdego lokalu gastrono...
Pierogi ze szpinakiem są potrawą, którą zaczę...
Pierogi z mięsem są jednym z najbardziej popular...
Pierogi są smaczne i zdrowe. Jest to tradycyjne p...
Dla większości Polaków pierogi to najbardziej t...
Pierogi ruskie zna niemalże każdy Polak, nie ka...