Pierogi ze szpinakiem sÄ… potrawÄ…, którÄ… zaczÄ™to przygotowywać w polskich domach stosunkowo niedawno. DziÄ™ki szpinakowi, jest to potrawa wyjÄ…tkowo bogata w wartoÅ›ci odżywcze.
LiÅ›cie szpinaku zawierajÄ… substancje majÄ…ce dziaÅ‚anie antynowotworowe oraz chroniÄ… przed miażdżycÄ…. Szpinak jest również bogatym źródÅ‚em żelaza, a także beta-karotenu, luteiny oraz witaminy C, które sÄ… cenionymi przeciwutleniaczami. Szpinak jest również prawdziwÄ… skarbnicÄ… magnezu – powinny go jeść osoby zestresowane oraz przemÄ™czone. Szpinak pomaga również obniżanie ciÅ›nienia krwi, dziÄ™ki dużej zawartoÅ›ci potasu. Potrawy ze szpinakiem szczególnie polecane sÄ… kobietom w ciąży, ponieważ zielone liÅ›cie majÄ… również dużą zawartość kwasu foliowego.
Do nadzienia pierogów najlepiej używać Å›wieżego szpinaku. Przed przystÄ…pieniem do wykonywania farszy powinniÅ›my oderwać „ogonki” od wszystkich liÅ›ci i dokÅ‚adnie oczyÅ›cić całą porcjÄ™ szpinaku. Szpinak Å›wietnie komponuje siÄ™ z różnego rodzaju serami, np. z serem pleÅ›niowym lub z serem feta – takie połączenia stosuje siÄ™ również jako wkÅ‚ad pierogów. Dla miÄ™sożerców do farszu szpinakowego można dodać również maÅ‚e kawaÅ‚ki kurczak, danie stanie siÄ™ wtedy bardziej sycÄ…ce oraz wyjÄ…tkowo smaczne.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy