Pierogi ruskie zna niemalże każdy Polak, nie każdy jednak zna ich historię. Pierogi ruskie przybyły do Polski w XIII wieku i wbrew temu, co sądzi większość osób, sprowadzone zostały nie z Rosji, a z Rusi Kijowskiej. Pierogi ruskie przez wojną szczególnie popularne były na Ukrainie, gdzie nazywane były znowu pierogami polskimi. Często nazywane były również pierogami lwowskimi. Zawirowania w nazewnictwie pierogów spowodowane są zmianami granic Polski – początkowo Lwów znajdował się w Polsce, po zmianie granic natomiast nie należał już do kraju polskiego.
Tradycyjne pierogi ruskie składają się z zaledwie kilku składników - mąki, ziemniaków, sera białego i wody. Ciasto wyrabia się z mąki, ciepłej wody oraz soli, natomiast farsz wykonywany jest z sera białego, ziemniaków, podsmażonej cebulki oraz przypraw. Z tych prostych składników wyczarować można prawdziwe pyszności, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pierogi ruskie podaje się ze skwarkami lub ze śmietaną. Zgodnie z tradycją gotowane powinny być na wodzie, aktualnie coraz częściej przyrządza się je na patelni lub na głębokim tłuszczu. Pierogi ruskie do tej pory cieszą się ogromną popularnością, są daniem o niezwykle ciekawym smaku, a przy tym smacznym i niedrogim.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy