Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie zna niemalże każdy Polak, nie każdy jednak zna ich historię. Pierogi ruskie przybyły do Polski w XIII wieku i wbrew temu, co sądzi większość osób, sprowadzone zostały nie z Rosji, a z Rusi Kijowskiej. Pierogi ruskie przez wojną szczególnie popularne były na Ukrainie, gdzie nazywane były znowu pierogami polskimi. Często nazywane były również pierogami lwowskimi. Zawirowania w nazewnictwie pierogów spowodowane są zmianami granic Polski – początkowo Lwów znajdował się w Polsce, po zmianie granic natomiast nie należał już do kraju polskiego.

Tradycyjne pierogi ruskie składają się z zaledwie kilku składników - mąki, ziemniaków, sera białego i wody. Ciasto wyrabia się z mąki, ciepłej wody oraz soli, natomiast farsz wykonywany jest z sera białego, ziemniaków, podsmażonej cebulki oraz przypraw. Z tych prostych składników wyczarować można prawdziwe pyszności, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pierogi ruskie podaje się ze skwarkami lub ze śmietaną. Zgodnie z tradycją gotowane powinny być na wodzie, aktualnie coraz częściej przyrządza się je na patelni lub na głębokim tłuszczu. Pierogi ruskie do tej pory cieszą się ogromną popularnością, są daniem o niezwykle ciekawym smaku, a przy tym smacznym i niedrogim.

Opinie (0)
Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 5/5 (5 opinii)
Ocena: 5/5 (1 opinia)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy

Kosze na śmieci również mogą być nowoczesne. ...
Podstawowym wyposażeniem każdego lokalu gastrono...
Pierogi ze szpinakiem są potrawą, którą zaczę...
Pierogi to tradycyjna potrawa polska, występując...
Lato bezsprzecznie kojarzy się z jedzeniem smaczn...
Dla większości Polaków pierogi to najbardziej t...