Zobacz również

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Dla większości Polaków pierogi to najbardziej tradycyjna polska potrawa, jaka tylko jest możliwa. Nic bardziej mylnego – pierogi przybyły do nas z Chin, by dopiero po jakimś czasie stać się symbolem polskości. Uważa się, że pierogi z Chin do Polski trafiły za sprawą Jacka Odrowąża – kijowskiego zakonnika, który przepis na pierogi przywiózł do Polski z Rusi.

Pierogi z kapustą i grzybami wytwarza się w Polsce od niepamiętnych czasów, przepis na nie zna każda gospodyni domowa. Do farszu wykorzystuje się wyłącznie rodzime surowce, których nie brakuje na polskich ziemiach. Kapusta była popularna już od XVI wieku, spożywano ją na słodko, kwaszoną, duszoną z mięsem oraz przyrządzaną na wiele innych sposobów. Do dzisiaj kapusta w różnych formach jest niezwykle popularna na polskich stołach. Pierogi z kapusta i grzybami są potrawą bardzo często spożywaną w czasie postu. W wielu polskich domach ten rodzaj pierogów jest stałą częścią kolacji wigilia Rzeszów. Do tej pory celebrowana jest tradycja wkładania do jednego pieroga pieniążka. Ten, kto go znalazł, miał mieć zapewniony dostatnie życie przez cały rok.

Farsz tych pierogów przygotowywany jest na bazie kapusty, różnego rodzaju grzybów, a także podsmażonej na tłuszczu cebulki i przypraw.

Opinie (0)
Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 5/5 (6 opinii)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 5/5 (6 opinii)
Ocena: 5/5 (9 opinii)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 4.2/5 (10 opinii)