Pierogi z serem

Pierogi z serem

Pierogi to tradycyjna potrawa polska, występująca również w krajach takich jak: Litwa, Łotwa, Białoruś, Ukraina, Rosja, a także Włochy, Chiny i Japonia. Pierogi to potrawa, której podstawę stanowi ciasto mączne gotowane, smażone lub pieczone, rozwałkowane na cienki placek oraz wypełnione różnego rodzaju farszem. Wśród Polaków panuje przekonanie, że pierogi z różnymi nadzieniami to danie typowo staropolskie. Mylnie, ponieważ pierogi w XIII wieku sprowadzone zostały do Polski z Dalekiego Wschodu, a ojczyzną pierogów są najprawdopodobniej Chiny.

Jednym z rodzajów pierogów popularnych w Polsce są pierogi z serem twarogowym. Samo nadzienie w tego rodzaju pierogach jest niezwykle łatwe do przygotowania. Wystarczy opakowanie zmielonego twarogu, cukier oraz aromat waniliowy. Sekret dobrych pierogów tkwi w tym, by przygotować jak najlepsze, jak najbardziej rozpływająca się w ustach ciasto, które przy tym nie będzie rozpadało się w trakcie gotowania. Istnieją dwie szkoły. Jedna z nich nakazuje wykonywanie ciasta jedynie na bazie mąki, wody oraz soli, druga natomiast zaleca dodawanie do ciasta jajka, dzięki któremu staje się ono bardziej zwarte. Niezależnie od tego, którą z technik wybierzemy, najważniejsza jest praktyka oraz dochodzenie do perfekcji metodą prób i błędów.

Opinie (0)
Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Ocena: 5/5 (1 opinia)
Ocena: 5/5 (1 opinia)
Ocena: 5/5 (1 opinia)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 5/5 (1 opinia)
Ocena: 5/5 (1 opinia)

Podstawowym wyposażeniem każdego lokalu gastrono...
Pierogi z soczewicą są wyjątkowo popularne na w...
Każde miejsce przeznaczone do przygotowywania ora...
Masz ochotę na dobre pierogi, ale nie masz czasu,...
Pierogi ze szpinakiem są potrawą, którą zaczę...
Lato bezsprzecznie kojarzy się z jedzeniem smaczn...