Zobacz również

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Pierogi to tradycyjna potrawa polska, występująca również w krajach takich jak: Litwa, Łotwa, Białoruś, Ukraina, Rosja, a także Włochy, Chiny i Japonia. Pierogi to potrawa, której podstawę stanowi ciasto mączne gotowane, smażone lub pieczone, rozwałkowane na cienki placek oraz wypełnione różnego rodzaju farszem. Wśród Polaków panuje przekonanie, że pierogi z różnymi nadzieniami to danie typowo staropolskie. Mylnie, ponieważ pierogi w XIII wieku sprowadzone zostały do Polski z Dalekiego Wschodu, a ojczyzną pierogów są najprawdopodobniej Chiny.

Jednym z rodzajów pierogów popularnych w Polsce są pierogi z serem twarogowym. Samo nadzienie w tego rodzaju pierogach jest niezwykle łatwe do przygotowania. Wystarczy opakowanie zmielonego twarogu, cukier oraz aromat waniliowy. Sekret dobrych pierogów tkwi w tym, by przygotować jak najlepsze, jak najbardziej rozpływająca się w ustach ciasto, które przy tym nie będzie rozpadało się w trakcie gotowania. Istnieją dwie szkoły. Jedna z nich nakazuje wykonywanie ciasta jedynie na bazie mąki, wody oraz soli, druga natomiast zaleca dodawanie do ciasta jajka, dzięki któremu staje się ono bardziej zwarte. Niezależnie od tego, którą z technik wybierzemy, najważniejsza jest praktyka oraz dochodzenie do perfekcji metodą prób i błędów.

Opinie (0)
Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 5/5 (6 opinii)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Ocena: 4.43/5 (7 opinii)
Ocena: 5/5 (8 opinii)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy