Pierogi z serem

Pierogi z serem

Pierogi to tradycyjna potrawa polska, występująca również w krajach takich jak: Litwa, Łotwa, Białoruś, Ukraina, Rosja, a także Włochy, Chiny i Japonia. Pierogi to potrawa, której podstawę stanowi ciasto mączne gotowane, smażone lub pieczone, rozwałkowane na cienki placek oraz wypełnione różnego rodzaju farszem. Wśród Polaków panuje przekonanie, że pierogi z różnymi nadzieniami to danie typowo staropolskie. Mylnie, ponieważ pierogi w XIII wieku sprowadzone zostały do Polski z Dalekiego Wschodu, a ojczyzną pierogów są najprawdopodobniej Chiny.

Jednym z rodzajów pierogów popularnych w Polsce są pierogi z serem twarogowym. Samo nadzienie w tego rodzaju pierogach jest niezwykle łatwe do przygotowania. Wystarczy opakowanie zmielonego twarogu, cukier oraz aromat waniliowy. Sekret dobrych pierogów tkwi w tym, by przygotować jak najlepsze, jak najbardziej rozpływająca się w ustach ciasto, które przy tym nie będzie rozpadało się w trakcie gotowania. Istnieją dwie szkoły. Jedna z nich nakazuje wykonywanie ciasta jedynie na bazie mąki, wody oraz soli, druga natomiast zaleca dodawanie do ciasta jajka, dzięki któremu staje się ono bardziej zwarte. Niezależnie od tego, którą z technik wybierzemy, najważniejsza jest praktyka oraz dochodzenie do perfekcji metodą prób i błędów.

Opinie (0)
Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Ocena: 5/5 (1 opinia)
Ocena: 5/5 (4 opinie)
Ocena: 5/5 (1 opinia)
Ocena: 5/5 (5 opinii)
Oceń pierogarnię
jako pierwszy
Oceń pierogarnię
jako pierwszy

Wydawać mogłoby się, że zrobienie pierogów ni...
Dla większości Polaków pierogi to najbardziej t...
Kosze na śmieci również mogą być nowoczesne. ...
Każda cukiernia lub piekarnia, która zajmuje si...
Podstawowym wyposażeniem każdego lokalu gastrono...
Producenci wypieków ciągle się unowocześ...